top of page

Language Development

Public·3 members

Gjon Buzuku Meshari.pdf


DOWNLOAD >>> https://urlin.us/2tt8vH

Meshari i Gjon Buzukut: Vepra e parà nà gjuhÃn shqipe


Meshari i Gjon Buzukut Ãshtà njà libÃr i shkruar nga prifti katolik shqiptar Gjon Buzuku nà vitin 1555. Libri Ãshtà njà pÃrkthim i missalit katolik nà gjuhÃn shqipe, me qÃllim tà ndihmonte besimtarÃt shqiptarà tà kuptonin liturgjinà dhe doktrinÃn e kishÃs. Libri Ãshtà vepra e parà e njohur nà gjuhÃn shqipe dhe njà dÃshmi e Ãmuar e historisÃ, kulturÃs dhe identitetit tà popullit shqiptar.


Libri u botua nà Venedik me alfabetin latin, duke shtuar disa shenja cirilike pÃr tingujt nà shqip. Libri ka 188 faqe, por i mungojnà 16 faqet e para dhe disa tà tjera nà mes. Nuk dihet titulli i vÃrtetà i librit, as vendi i botimit, as emri i shtypshkronjÃs. VetÃm njà kopje e librit ka mbijetuar deri mà sot dhe gjendet nà BibliotekÃn e Vatikanit nà RomÃ. Libri u zbulua pÃr herà tà parà nà vitin 1740 nga arqipeshkvi i Shkupit Gjon Nikollà Kazazi, por u harrua pÃr mbi njà shekull. Mà 1909, arbÃreshi Pal Skiroi e rizbuloi librin dhe njoftoi botÃn shkencore pÃr ekzistencÃn e tij. Mà 1932, libri u fotokopjua nà tri kopje dhe u pÃrhap nà biblioteka tà ndryshme. Mà 1968, gjuhÃtari Eqrem Ãabej botoi njà studim shkencor pÃr veprÃn e Buzukut dhe gjuhÃn e tij.


Libri Ãshtà njà burim i pasur pÃr studimin e gjuhÃs shqipe tà shekullit XVI, si dhe pÃr historinà e letÃrsisà dhe kulturÃs shqiptare. Libri tregon se gjuha shqipe kishte njà zhvillim tà lartà dhe njà tradità tà gjatà letrare qà prekte shekuj. Libri gjithashtu tregon se populli shqiptar kishte njà ndjenjà tà fortà kombÃtare dhe fetare, si dhe njà rezistencà ndaj pushtimit osman. Libri Ãshtà njà vepÃr unike dhe origjinale qà meriton respektin dhe vleresimin e tà gjitha brezave.Gjon Buzuku ishte njà prift katolik shqiptar i lindur rreth vitit 1499 nà njà zonà tà MalÃsisà sà MbishkodrÃs, ndoshta nà fshatin Shestan. Nuk dihet shumà pÃr jetÃn e tij, pÃrveà atyre qà ai vetà shkruan nà fund tà librit tà tij. Ai thotà se ishte biri i njà Benedikti Buzuku dhe se shÃrbeu si prift nà njà kishà jo larg nga vendi ku u shtyp libri. Shumica e studiuesve bien dakord se ky vend ishte Venecia, qyteti ku jetonin dhe punonin shumà shqiptarà tà kohÃs.


Gjon Buzuku u bà i famshÃm pÃr shkrimin e Mesharit, librit tà parà tà botuar nà gjuhÃn shqipe. Meshari Ãshtà njà pÃrkthim i missalit katolik, librit qà pÃrdoret nga priftÃrinjtà pÃr tà kryer liturgjinà e meshÃs. Buzuku filloi tà shkruante librin mà 20 mars 1554 dhe e pÃrfundoi mà 5 janar 1555. Ai kishte pÃr qÃllim tà ndihmonte besimtarÃt shqiptarà tà kuptonin fjalÃn e Zotit dhe doktrinÃn e kishÃs. Ai u lut lexuesve tà tij qà tà shkonin mà shpesh nà kishà dhe tà donin Zotin me gjithà zemÃr.


Meshari u botua me alfabetin latin, duke shtuar disa shenja cirilike pÃr tingujt nà shqip. Libri ka 188 faqe, por i mungojnà 16 faqet e para dhe disa tà tjera nà mes. Nuk dihet titulli i vÃrtetà i librit, as vendi i botimit, as emri i shtypshkronjÃs. VetÃm njà kopje e librit ka mbijetuar deri mà sot dhe gjendet nà BibliotekÃn Apostolike Vatikane nà RomÃ. Libri u zbulua pÃr herà tà parà nà vitin 1740 nga arqipeshkvi i Shkupit Gjon Nikollà Kazazi, por u harrua pÃr mbi njà shekull. Mà 1909, arbÃreshi Pal Skiroi e rizbuloi librin dhe njoftoi botÃn shkencore pÃr ekzistencÃn e tij. Mà 1932, libri u fotokopjua nà tri kopje dhe u pÃrhap nà biblioteka tà ndryshme. Mà 1968, gjuhÃtari Eqrem Ãabej botoi njà studim shkencor pÃr veprÃn e Buzukut dhe gjuhÃn e tij. 9160f4acd4


https://en.photogenicmask.com/group/photogenicmaskgurupu/discussion/24603d1f-4d39-4245-aa49-7916dd89f61d

https://www.macangainstitute.org/group/macanga-institute-group/discussion/8fe5609c-4adf-446b-8e59-f71c17a92ee6

https://www.enlightenedphoenixrising.com/group/enlightened-phoenix-group/discussion/9f460a9f-e5c7-4a55-8061-c72aad892c6b

https://www.yaakunaj.com/group/el-grupo-retiro-mujer-sagrada/discussion/53ecec45-cafc-43ef-b3e2-9fbbed072193

https://www.younetfirstgroup.com/forum/untitled-category-1/36-chambers-of-shaolin-full-movie-in-hindi-720p-168-link

  • About

    Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

    bottom of page